این روزها بی خوابی یکی از مشکلات عمده در جوامع انسانی است. دل مشغولی های بیش از حد انسان ها، آن ها را دچار کم خوابی می کند که این موضوع می تواند از نظر جسمی و روحی اثرات مخربی برای افراد در پی داشته باشد. این در حالیست که بسیاری از مردم جهان الگوهای نامناسبی برای خواب دارند و سعی میکنند با عادت به شرایط، خواب خود را بهتر بکنند زیرا کمبود خواب تاثیرات منفی بر سلامت دارد. در ادامه ایمیل به بررسی 14 خطری خواهیم پرداخت که در صورت کم خوابی یا بی خوابی ممکن است گریبانگیر افرادی شود که از این مشکل رنج می برند.
کج خلقی: براساس تحقیقات انجام شده، بدخلقی از جمله شکایات متعدد اطرافیان افرادی است که کمتر از میزان طبیعی می خوابند. این تیم از محققان شماری از افراد کم خواب را زیر ذره بین قرار داده اند و به این نتیجه رسیده اند که این افراد در برابر برخی مسائل واکنش تندتری نشان می دهند.
سردرد: براساس تحقیقات انجام شده توسط دانشمندان ۳۶ تا ۵۸ درصد از افرادی که متبلا به اختلالات تنفسی در زمان خواب هستند، با سردردهای غیرقابل وصفی در زمان بیدار شدن روبرو می شوند. دلیل این سردردها بیدارشدن های متوالی در طول خواب است که به بی خوابی منجر می شود.
ناتوانی در یادگیری: بی خوابی در حافظه کوتاه مدت نیز بی تاثیر نیست. با توجه به اینکه حافظه کوتاه مدت بخش مهمی از چرخه یادگیری است، از اینرو بی خوابی می تواند تاثیر شگرفی روی توانایی افراد برای به یادآوردن کلماتی داشته باشد که روز پیش آن ها را به حافظه خود سپرده اند.
افزایش وزن: افرادی که دچار اختلالات خواب هستند و به میزان کافی نمی خوابند، دچار اختلالات هورمونی شده و در نتیجه اشتهای بیشتری برای خوردن غذاها با کالری بالا دارند که نه تنها چاقی ناخواسته به سراغشان می آید بلکه افزایش فشارخون و افسردگی را نیز تجربه خواهند کرد.
کاهش بینایی: کم خوابی می تواند مشکلاتی را در بینایی افراد ایجاد کند که از جمله آن می توان به ایجاد دید تونلی، دوبینی و تار شدن بینایی اشاره کرد.
بیماری های قلبی عروقی: براساس یافته های محققان، افرادی که در شبانه روز تنها چهار ساعت می خوابند در مقایسه با افرادی که هشت ساعت می خوابند، ضربان قلب بالاتری دارند.
آسیب پذیری در مقابل بیماری ها: در صورت بی خوابی حتی برای یک شب، سیستم دفاعی بدن به اندازه ای ضعیف می شود که تا حدودی قدرت آن برای مبارزه با میکروارگانیسم ها از بین می رود.
پرادراری: زمانی که انسان به خواب می رود، سیستم تولید ادرار در بدن فرآیند آرامتری را در پیش می گیرد اما زمانی که فردی در طول شب بیدار می ماند، خبری از فرآیند آرام تولید ادرار نیست.
اختلال تکلم: کم خواب ها، توانایی بیان تفکرات خود در قالب جملات را نداشته و نمی توانند آنچه را که در ذهن دارند، به درستی انتقال دهند.
سرماخوردگی: افرادی که ۹۲ درصد از زمان در رختخواب بودن را می خوابند، ۵.۵ برابر بیش از افرادی که ۹۸ تا ۱۰۰ درصد از این زمان را می خوابند، احتمال سرماخوردگی دارند.
مشکلات سیستم گوارشی: در صورتی که کم خوابی بصورت مداوم تکرار شود، سندروم التهاب روده شدیدتر می شود. نتایج حاصل از مطالعات جدید در آمریکا نشان می دهند افرادی که در شبانه روز کمتر از ۶ ساعت می خوابند، بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به پولیپ های خطرناک روده هستند. این پولیپ های روده ای خطرناک در برخی موارد ممکن است بدخیم شده و به تومورهای سرطانی تبدیل شوند.
ابتلا به بیماری دیابت: بیدار ماندن می تواند منجر به ایجاد مقاومت در برابر انسولین و در نتیجه مبتلا شدن به بیماری دیابت نوع دوم شود. تحقیقات پژوهشگران آمریکایی نشان می دهد افرادی که کمتر از ۶ ساعت در شبانه روز میخوابند، بیشتر در معرض اختلالات غیرطبیعی قند خون و ابتلا به دیابت نوع دو هستند. در این مطالعه مشخص شد خطر افزایش قندخون و ابتلا به دیابت، در افرادی که کمتر از ۶ ساعت در شبانهروز میخوابند، نسبت به افرادی که ساعات بیشتری میخوابند، ۴.۵ برابر افزایش می یابد.
اختلالات ژنتیکی: فردی که در طول یک هفته هر شب کمتر از شش ساعت بخوابد، عملکرد بیش از ۷۰۰ ژن در بدنش مختل می شود.
مرگ سلول های مغزی: بی خوابی یا کم خوابی آثار منفی زیادی دارد که یکی از آنها از بین رفتن سلول های مغزی است. دانشمندان بر این باورند مرگ سلولهای مغزی میتواند ریشه بسیاری از تاثیرات منفی بیخوابی باشد. دانشمندان امیدوارند بتوانند در آینده دارویی برای جلوگیری از مرگ سلولهای مغزی در نتیجه بیخوابی تولید کنند.
|